Díky Alpě se mi lépe dýchá, říká obránce Bohemians 1905 Šmíd
Ve 32 letech už má Michal Šmíd za sebou stovky náročných fotbalových zápasů. Nyní působí v Bohemians Praha 1905 a přiznává, že na regeneraci potřebuje delší čas, než když mu bylo dvacet let. Za ty roky se ale naučil rozpoznávat, co jeho tělo potřebuje, a tak nedá dopustit na masážní oleje a klasickou Alpu, po které se mu prý navíc dýchá lépe.
Fotbalem se živíte už pěknou řádku let. Jak jste na tom se svaly? Opotřebovávají se postupem času rychleji?
Samozřejmě se teď svaly opotřebovávají rychleji. Řekl bych, že čím je člověk starší, tím je to horší. Co se ale týče mě, tak to zatím v tomhle směru moc znát není.
Musíte třeba víc regenerovat, než když vám bylo dvacet let?
Ano, určitě je nutné regeneraci věnovat víc času než dříve. To samé platí třeba také o jídle. Člověk už si prostě nemůže dovolit jíst všechno jako za mlada.
Jak to máte s tréninkem? Bolí vás teď svaly víc, nebo jsou naopak odolnější?
Neřekl bych, že víc bolí, ale ta celková únava je větší. Člověk se z těžkých tréninků a zápasů dostává déle do pohody.
K tvrdému tréninku patří i následná regenerace. Které metody využíváte nejraději?
Základ všeho jsou pro mě studená voda a kryosauna. Poté následují masážní válce a koule a samozřejmě mám rád i masáže.
Využíváte masáže pravidelně?
Masáže mám rád před výkonem pro nabuzení, ale taky jako následnou regeneraci na uvolnění zatuhlých svalů. Přímo masážní emulze, třeba ty hřejivé, moc rád nemám, špatně mi na ně reaguje kůže. Z toho důvodu potřebuji spíš oleje.
Používáte i nějaké výrobky od Alpy?
Nejraději používám klasickou Alpu. Pravidelně si ji dávám trochu na hrudník, aby se mi lépe dýchalo.